Center for Anvendt filosofi

Kæmpe dansk undersøgelse: Her er forskellen på lægers og sygeplejerskers etik og moral

Forskere fra Aalborg Universitet har lavet den hidtil største undersøgelse af forskellen på etik og moral blandt læger og andet sundhedspersonale. Undersøgelsen kan bruges til at skabe forståelse mellem de forskellige sundhedsfaglige grupper, når det gælder etiske patientspørgsmål.

2.129 personer. Så mange læger, sygeplejersker, jordemødre og SOSU-assistenter fra Aalborg Universitetshospital har deltaget i verdens hidtil største undersøgelse af forskellen på etik og moral mellem læger og andet sundhedspersonale.

Undersøgelsen bekræfter en almen fornemmelse af, at læger tænker etik og moral på én måde, mens sygeplejersker, jordemødre og SOSU-assistenter tænker på en anden måde. Mere specifikt er lægerne mere resultat-, fornufts-, og pligtorienterede, mens de andre faggrupper er mere orienteret mod omsorg, når de skal tænke etik og moral ind i deres arbejde med patienter.

- Vi kan ud af vores undersøgelse se en forskel mellem de to grupper, som ligger i overensstemmelse med det, som man vel kan betragte som en almen sandhed. Læger tænker mere i forhold til det lægefaglige ansvar, mens de andre grupper har mere fokus på omsorg for patienten, fortæller lektor Patrik Kjærsdam Telléus fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.

Se hele nyheden her