AAU logo

Frit valg af folkeskole: Motiver og muligheder i Aalborg

Billede af bogen "Frit valg af folkeskole"

Frit valg af folkeskole er netop udkommet. Den er skrevet af videnskabelig assistent Anna Bomholt og professor Palle Rasmussen, begge fra Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet. Bogen er udgivet på Aalborg Universitetsforlag og kan frit downloades fra forlagets hjemmeside.
 

om bogen

Forældres valg af skole til deres børn er et tema, som ofte dukker op i den skole- og uddannelsespolitiske debat. Det forstås næsten altid på en bestemt måde, nemlig som et valg mellem folkeskoler og frie grundskoler, også kaldet privatskoler. Spørgsmål som søgningen til og kontrollen med muslimske friskoler, privatskolernes ansvar for udsatte børn og unge, størrelsen af de statslige tilskud til de frie grundskoler dukker ofte op i medierne og tages op af politikere.

Der er et andet væsentligt spørgsmål vedrørende skolevalg, som får langt mindre opmærksomhed. Forældre vælger også skole inden for folkeskolen. Især i byområder vælger de mellem forskellige folkeskoler og gør det ud fra mange motiver. Vejen til skole, skolernes faglige ry, skolernes elevgrupper og andre  forhold kan motivere forældre til at vælge en anden folkeskole end den, hvis distrikt de er knyttet til. Og politikerne har gennem lovgivning om frit skolevalg givet forældrene større spillerum for at vælge inden for folkeskolen.

Denne bog bidrager til at forstå forældrenes valg af skole inden for folkeskolen.
Gennem interviews belyses en række forældres overvejelser i forbindelse med skolevalget og deres motiver til at vælge en folkeskole uden for eget skoledistrikt. Konsekvenserne af disse valg diskuteres og resultaterne sættes i sammenhæng med anden dansk og international forskning om skolevalg.

Bogen retter sig mod studerende inden for pædagogik og samfundsvidenskab, mod skole- og uddannelsesforskere og mod alle med interesse for skole- og uddannelsespolitik.

Læs mere om bogen og dens forfattere her.

Nye bøger