Charlotte Ringsmose ny AAU-professor inden for dagtilbudsforskning

Charlotte Ringsmose er ny professor ved Institut for Læring og Filosofi på Det samfundsvidenskabelige Fakultet, AAU. Ringsmose kommer fra en stilling som professor mso på Aarhus Universitet, Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse. Hun er uddannet cand.pæd.psyk. ph.d. og er desuden autoriseret psykolog.

Lagt online: 02.01.2019

På Institut for Læring og filosofi er man glade for, at det er lykkedes at tiltrække en så stor kapacitet inden for dagtilbudsområdet. På Instituttet i Aalborg vil Ringsmose fremover stå for forskningsledelsen af det store dagtilbudsprojekt under Program for læringsledelse og derudover lede en række andre forskningsprojekter. Ansættelsen af Ringsmose ligger i forlængelse af instituttets satsning inden for skole- og dagtilbudsområdet.

Charlotte Ringsmose fortæller her om sin forskning:

- Der er i dag kommet mere og mere fokus på kvaliteten af dagtilbud i Danmark. Man kan sige, at området både rent politisk og forskningsmæssigt er rykket højere op på dagsordenen. Danmark er det land i verden med flest små børn i dagtilbud, og det er blevet mere og mere tydeligt, at kvaliteten af små børns opvækstvilkår spiller en uhyre vigtig rolle, hvilket vi i særlig grad kan se på de socialt udsatte børn, fortæller Charlotte Ringsmose.

Og hun fortsætter:

- Vi vil jo gerne have, at vores børn klarer sig godt i skolen, men den gode udvikling starter altså FØR de små begynder i skolen. Og det har der forskningsmæssigt ikke været så meget fokus på tidligere. I Danmark har vi et mere bredt læringssyn, hvor vi har fokus på, at børnenes læring sker gennem leg og gennem sociale relationer. I andre dele af verden har man et mere snævert læringssyn, hvor skolen ligesom 'rykker ned i børnenes liv' i dagtilbuddene med læreplaner osv. I min forskning har jeg interesseret mig for den danske måde at arbejde med dagtilbud, og hvordan det har indflydelse på børnenes udvikling. Det er vigtigt med forskning inden for dette område, da vi kan se, at Danmark - sammenlignet med de øvrige nordiske lande - er udfordret i forhold til børns udvikling, slutter Ringsmose.

Udgivelser

Ringsmose er medredaktør af antologien 'Nordic social pedagogical approach to early years', Springer, 2017.

yderligere information

Professor Charlotte Ringsmose, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet.
E-mail: cr@learning.aau.dk
Mobil: +45 2426 8555