Stort portræt af anvendt filosof Simon Berg i Nordjyske 15. juli 2017

Stort portræt af anvendt filosof Simon Berg i Nordjyske 15. juli 2017

''Nysgerrigheden dør ikke ud' er titlen på et stort portræt af Simon Berg, der dimitterede som kandidat i Anvendt Filosofi i 2016. Simon har under sidste del af uddannelsen samarbejdet med Anker Fjord Hospice ved Hvide Sande, hvor han bl.a. forskede i samtaler med døende. I artiklen fortæller han om, hvad der virkelig har betydning, når man er døende.

Lagt online: 26.07.2017

Artiklen blev bragt i Nordjyske 15. juli 2017. Tekst:  Charlotte Rørth. Foto: Nicolas Cho Meier.

Nysgerrigheden dør ikke ud: På hospice blomstrer  samtaler om fortiden. Det bliver vi andre mere vise af, mener filosof Simon Berg 
 

"Hvad er det, der virkelig betyder noget, Simon Berg?

- Vores længsel efter visdom.

Ordene fra den kun 28-årige filosof kommer efter længere tids tavshed og et par vævende ufærdige formuleringer om, at han ikke kender svaret, at han ikke kan få sig selv til at svare, at han er så ung endnu. Han har ret. Ingen kender svaret. Ingen kan svare for alle. Og han er yngre end de fleste. Men han har også uret, for han har gjort noget, ikke mange på hans alder har gjort, og som gør, at hans svar på spørgsmålet har betydning for mange af os.

Han har arbejdet på et hospice for at forske i samtalerne med døende som afslutning på sin uddannelse som filosof. Han ved dermed en hel del om, hvad der virkelig betyder noget for os. Hvad går vi op i, når vi er ved at afslutte vores liv? Han har ikke styret samtalerne og udspurgt om noget specifikt, men talt med ud fra det, de indlagte på hospice selv fandt vigtigt. Og det er visdom.

Selv, når vi ved, at vi er tæt på at dø, er vi stadig nysgerrige efter at vide mere. Vi er ikke på jagt efter ny faktuel viden, men ønsker dybere kendskab til det, vi allerede kender.

- Vores længsel efter visdom bliver ikke mindre, når vi nærmer os døden. For nogle måske tværtimod, siger han. Alle samtalerne fandt sted på Anker Fjord Hospice ved Hvide Sande som en del af studiet på Aalborg Universitet, og han understreger, at han ikke kan vide, hvor stor en del af døende der har det sådan. Det har hverken han eller andre undersøgt, men hans konklusioner viser under alle omstændigheder klart, at ”nysgerrigheden ikke dør ud ved livets slutning.” 

Læs hele artiklen her (PDF)

nyheder

Se listen