AAU logo

Tatiana Chemi: Akademisk læring sker ikke kun i hovedet, men også i kroppen

Forskere fra Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet sætter løbende fokus på en række interessante læringsområder. Har du eksempelvis overvejet, at der kan drages paralleller mellem teaterverdenen og den akademiske læring? Det område har professor Tatiana Chemi beskæftiget sig med i en ny bog, som for nylig blev præsenteret i Napoli i Italien.

Lagt online: 03.07.2018

 

Det er svært ikke at lade sig begejstre, når en person er tydelig passioneret inden for et givent område. Og det kan man ikke tage fra Tatiana Chemi. Hun kommer oprindelig fra Italien og har en baggrund inden for teaterverdenen. Og det var her, der lige så stille begyndte at vokse en stigende interesse for at udforske den måde, som skuespiller skaber og overføre viden og læring. Det sker nemlig som en flydende bevægelse – i aktion og selve den kropslige sansning. 

Jeg er fascineret af teaterverdenen, da deres måde at overføre viden er ganske unik. Videndelingen foregår ikke i selve forestillingen, men i et lukket rum udenfor scenen, hvor skuespillerne lærer af hinanden og underviser hinanden. Det er ikke et aftalt spil, men noget man gør for at dygtiggøre hinanden – mellem generationer. Og det er lige her i det her rum, at viden skabes, mans man skaber noget kunstnerisk. Jeg har stor respekt for denne tradition, og derfor har jeg forsket i, hvordan erfaringerne herfra kan overføres til de videregående uddannelser, fortæller Tatiana. 

Bogen er baseret på Tatianas egen forskning, hvor hun har interviewet skuespillere og instruktøren på Odin Teatret i Holstebro. Et teater, der har en helt særlig forhistorie og er respekteret i hele verdenen for deres kunstneriske virke og læringsdisciplin.   

Vi skal helt tilbage til slutningen af 1800-tallet, hvor Konstantin Stanislavki begyndte at udvikle en ny skuespillerteknik, som var meget mere realistisk i den måde, som skuespillerne skulle stå på scenen – en langt mere virkelighedsnær repræsentation, så at sige. Og den tradition for udforskning af nye måder at lave teater på var Odin Teatret optaget af. Teatergruppen var nemlig meget unge og uerfarne, og derfor fandt man frem til denne undervisningsmetode, hvor skuespillerne underviste hinanden,forklarer Tatiana. 

Hun er inspireret af den måde, som skuespillerne både lærer af hinanden, men også lærer af sig selv i skabelsen af sit eget værk:

Eleverne siger meget klogt til mig under interviewene, at mestrene tager sig af dem. Det handler ikke bare om at videreformidle viden, men i højere grad om sammenhold. Og det er sjovt at se, hvordan mestrene ikke adskiller læring og arbejde, men i stedet blander de pædagogiske formål, når de arbejder på en forestilling. 

En særlig forbindelse 
Tatianas forskning i den særlige forbindelse, der skabes i teaterpsykologien, har modtaget stor ros. Til bogpræsentationen i Napoli deltog journalister, og det har ført til en række medieomtaler – blandt andet i den regionale TV-avis: 

Journalisten var tydeligvis meget interesseret i området, da han stillede en del kritiske spørgsmål. I starten af interviewet spørger han blandt andet til, om man virkelig kan tale om, at der findes en forbindelse inden for teaterpsykologien? Hertil svarede jeg, selvfølgelig. Der er meget psykologi i den måde, hvorpå skuespillerne øver sig i de forskellige karakterer, de skal spille. Og så er der hele den kropslige involvering, som rækker ind i den pædagogiske og kulturelle tilgang, slutter Tatiana. 

Stor mediebevågenhed 
Oplev selv interviewet her: https://www.youtube.com/watch?v=PVzzJPiV1KU&feature=youtu.be. Selvom det foregår på italiensk, er interessen for emnet tydelig at mærke. I indslaget ser man først, at Tatiana bliver interviewet, og herefter deltager hun i en debat, hvor en journalist og to akademikere deltager samt en skuespiller, der fortæller om sine egne oplevelser og synger en sang til sidst.  

Den 18. august skal forskningen præsenteres på Odin Teatret for studerende fra hele verdenen deltager til Odin Week. Læs mere her: http://www.odinteatret.dk/workshops/odin-week-festival.aspx. Hvis du har lyst til at vide mere om emnet, er du velkommen til at kontakte Tatiana. 

Læs i PDF-format

nyheder

Se listen